POSITIEF NIEUWS UIT WEST-AFRIKA

Rome, 13 december 2006

Op woensdag 13 december 2006 was er in Rome een vergadering van het
Netwerk ter Voorkoming van Hongersnood. De 17 Landen uit de Sahel in West-Afrika waren daar bij elkaar gekomen. De vooruitzichten voor de oogst van dit jaar zijn uitstekend: meer dan 15 miljoen ton aan graan (sorgho, millet, maïs, rijst) Burkina Faso, vrouwen terug van de millet-oogst

Jarenlang was deze gordel van landen, waar de Stichting Johannes-Paulus II actief is, bekend of berucht door het steeds maar terugkomende slechte nieuws over droogte, dreigende hongersnood en het oprukken van de ziekte Aids.

Ieder jaar houdt bovengenoemd netwerk een bijeenkomst in Rome op het hoofdkantoor van de FAO, de organisatie van de Verenigde Naties voor landbouw en voedselvoorziening. Aanwezig zijn dan de vertegenwoordigers van de verschillende regeringen en van de internationale hulporganisaties.

De verwachte resultaten van de graanoogst voor het jaar 2006-2007 worden geschat op meer d
an 15 miljoen ton. Dit is 3% meer dan verleden jaar en het is zelfs 19% hoger dan de gemiddelde productie over de afgelopen 5 jaar. Deze opbrengst dekt 97% van de basisbehoeften aan graan voor de bevolking.

West-Afrika stagneert niet! Integendeel, er is volop ontwikkelingsdynamiek die alle steun verdient. Een voorbeeld: Nigeria had in 1960 85 miljoen inwoners. Dat zijn er anno 2005: 290 miljoen! Niemand had zich kunnen voorstellen dat deze zeer snelle bevolkingsgroei min of meer op de voet gevolgd zou worden door een groeiende landbouwproductie.

De terugkeer van de oogst gaat gepaard met zang en you-you-kreten!
Er is veel buitenlandse ontwikkelingshulp geweest. Maar de vooruitgang is ook voor een groot gedeelte te danken aan de plaatselijke bevolking zelf. Die is er in geslaagd ondanks de grote moeilijkheden van de aanhoudende droogte door betere landbouwmethoden de graanproductie te verhogen.

Alle moeilijkheden zijn natuurlijk niet opgelost. De uitdaging blijft. De hoeveelheid regen die jaarlijks valt heeft veel invloed op slagen van de oogst, net zoals de prijsontwikkelingen. De armoede onder de bevolking is nog lang niet opgelost. Het voorkomen van hongersnood en voedselschaarste is een blijvende uitdaging.

In de periode oktober 2005 tot november 2006 is er nog 350.000 ton voedselhulp naar de Sahel geleverd door het Wereld Voedsel Programma. Dat zal dit jaar een stuk minder zijn

Bron TV5 dec.06 Vert.H.Remhs


Webmaster-NL

Vorige pagina